Hei !

Jeg håper du har hatt en riktig fin sommerferie.

Det er alltid litt trist når ferien er over, men vi kan fortsatt håpe på mange lyse og varme sensommerkvelder i ukene som kommer.

Les siste nytt fra vinens verden nedenfor, i tillegg til hovedartikkelen: Hvorfor du bør droppe Bag-in-box om du ønsker å lære mer om vin. 

De siste par ukene har vært litt travle, først besøkte vi Skottland, mitt kjære hjemland, sammen med resten av familien. Og denne uken har vi fått en ny liten valp som krever masse oppmerksomhet, så tiden har virkelig flydd! Derfor er jeg litt sent ute med nyhetsbrevet denne gangen. Håper du liker innholdet i nyhetsbrevet, tilbakemeldinger setter jeg alltid pris på.

Husk: Nå er det perfekt tidspunkt å melde seg på høstens WSET-kurs!

Har en riktig god uke!

mvh

Jane Nisbet Huseby, Oslo Wine School

Følge Oslo Wine SchoolInstagram og Facebook for de siste oppdateringene! Du kan også følge meg på Instagram @jnhuseby

 

NYHETER FRA VINENS VERDEN

Bordeaux chateaux

"To be or not to be" Hvitvinglass eller Champagne flute?

Ifølge Pierre-Emmanuel Taittinger, "For meg bør Champange alltid drikkes i et flute-glass, og aldri i et hvitvinsglass. Det er noe mer enn vin. Det er som en tversoversløyfe i livet, en sommerfugl" Dette sa han til The Times i 2024 som en refleksjon over hvor nært knyttet Champagne er til feiring, seremoni og gjenkjennelse.  Samtidig har den ledende glassmakeren Maximilian Riedel uttalt at hans misjon er å få flute-glasset utryddet og gjort overflødig i løpet av hans levetid.  For mange ledende restauranter er flute-glass et symbol av gamledager.

 

Chateau Galoupet lanserer økologisk rosévin i en av verdens letteste vinflasker

Den prisbelønte Cru Classé produsenten Château Galoupetin i La Londe-les-Maures, Provence, har lansert sin nyeste versjon av den økologisk rosévinen G de Galoupet 2024.  Vinen tappes i en av verdens letteste vinflasker - bare 300g og laget av 85% resirkulert glass.  Dette gir hele 50% lavere karbonavtrykk sammenlignet med en standard vinflaske, og er en viktig del av produsentens bærekraftsatsing. Etiketten er trykket på resirkulert papir med økologisk trykkfarge. Vinen er tilgjengelig på Vinmonopolet HER

 

EU vin og brennevin blir pålagt 15% US importtoll fra 1. august.

Fra 1. august vil all europeisk vin og brennevin ilegges en 15% importtoll i USA inntil en ny avtale kommer på plass i forhandlingene. Dette har knust produsentenes håp om en ummiddelbar lettelse. Kombinasjonen av en sterk euro og økt importtoll gjør det veldig vanskelig for produsentene i europa.

 

UKENS TEMA

Bilde: Jane Nisbet Huseby

Om du virkelig ønsker å lære om vin, bør du se bort fra Bag-in-box viner

Er du en av dem som tenker det er noe galt med smaksløkene, eller at alle viner smaker mer eller mindre likt?  Da kan årsaken ligge et helt annet sted enn du tror.  Kanskje det rett og slett handler om vinene du drikker? For eksempel Bag-in-box viner, bedre kjent som BIB eller pappvin.

Les hele artikkelen....

 

UKENS VINTIPS

Bilde: Jane Nisbet Huseby

En smak av Argentina

Kilde: Jane Nisbet Huseby, Head Educator Oslo Wine School

Med så mange fine kvelder i sommer har vi hatt mange anledninger til å prøve forskjellige viner til grillmat.

En av mine favoritter, som jeg er så glad for endelig har blitt lansert på markedet er Cavas de Weinert Gran Vino 2013 fra Mendoza i Argentina.

Cavas de Weinert er en herlig produsent som har en litt annerledes strategi enn de fleste vinprodusenter i verden. De venter med å lansere vinene sine til de er helt sikre på at vinen er klar til å drikkes. Dette setter jeg stor pris på, og det minner meg mer om stilen i Rioja DOCa med sine Reserva-viner.

Mange produsenter lanserer ellers vinene sine altfor tidlig. Selv om vinene kan være gode, blir de ofte bedre integrert og mer komplekse etter noen år med modning.

Cavas de Weinert Gran Vino 2013 er nettopp en slik vin.

Det er en blend av Cabernet Sauvignon, Malbec og litt Merlot, en imponerende vin som utvikler lakris, sedertre, røyk og sjokolade i glasset, over en base av mørke bær. Den har veldig fin syre som holder vinen frisk, men også runde, fløyelsaktige tanniner og en ganske lang finish.

Du får mye vin for pengene, og den kan uten tvil lagres i flere år til.

Cavas de Weinert Gran Vino, Mendoza, Argentina

Pris: 329,90 basisutvalget. KJØP

 

Bilde: distilleri

FRA MITT VINLIV

Med en uke hjemme i Skottland, måtte vi selvfølgelig besøke noen whiskydestillerier!

Jeg har nemlig en WSET Diploma in Wines & Spirits, så i tillegg til vin har jeg ganske mye kunnskap om brennevin – ikke minst fordi jeg er født og oppvokst i Skottland.

Fra familiegården vår i Crail, Fife sendte vi bygg til ulike destillerier, så kunnskapen om whisky sitter ganske dypt. Men etter så mange år med fokus på vin, var det spennende å sammenligne de ulike prosessene, og ikke minst se hvordan bygg blir omdannet for å kunne fermenteres, og deretter destilleres.

Fermentering i vin vs. whisky – hva er forskjellen?

Forskjellen i fermenteringsprosessene mellom vin og whisky skyldes tilgjengeligheten av sukker. I vindruer er druesukkeret lett tilgjengelig, så gjæringen skjer raskt og naturlig. I whiskyproduksjon derimot, må bygget først varmes opp til ca. 70 grader for å frigjøre karbohydratene. Etter avkjøling kan dette fermenteres til en svak alkohol – omtrent 10–11 %. Det er først ved destillasjon at whisky blir til brennevin.

Lagring – vin vs. whisky

Akkurat som vin, modnes whisky på eikefat – noe som gir rundere og mer kompleks smak. Men mens vin som regel lagres i under to år, er minimumskravet for whisky tre år på fat – og den blir som regel bare bedre med årene.

Det var utrolig gøy å besøke destilleriene!

Kanskje det er noe dere følgere også kunne hatt lyst til å være med på?

Gjerne ta kontakt, så kan vi se hva vi får til!

 
 

TIDEN Å FÅ MER KUNNSKAP OM VIN?

Alle våre WSET kurs er kun tilgjengelig på engelsk

WSET Level 1 in Wine: 1-dag introduksjon til vinkurs i mindre grupper

  • Zoom: mandag 11 & 18 aug: kl. 17:00 - 19:30.   MER INFO
  • Oslo: lørdag 16.08.25 kl. 10:00 - 16:00                MER INFO
  • Bergen:  tirsdag 18.08. 25 kl. 17:00 - 21:00         MER INFO

WSET Level 2 in Wine: 3 dager eller 5 kvelder 

  • Oslo: 15.09.25 - 3 mandager kl. 10:00 - 16:00.  MER INFO
  • Oslo: 16.09.25 - 5 tirsdager kl. 17:00 - 20:00.    MER INFO
  • Bergen: 30.09.25 - 5 tirsdager kl. 17:00 - 20:00. MER INFO

WSET Level 3 in Wine: 7 dager eller 12 kvelder - avanserte vinkurs. Kun tilgjengelig for studentene som har tatt Level 2 in Wine eller har Sommelier/vinkelner utdanning.

  • Oslo: 25.08.25 - 12 kvelder kl. 17:30 - 20:00. MER INFO
  • Bergen: 01.09.25 - 7 mandager kl. 17:00 - 21:00. MER INFO
  • Oslo: 08.09.25 - 7 mandager kl. 09:00 - 16:00. MER INFO
  • Oslo/Tromsø/Zoom - 9 kvelder kl. 17:00 - 19:00 + 2 smaksdager i Oslo eller Tromsø  MER INFO

Spørsmål: Ta gjerne kontakt +47 95405092 epost: kurs@oslowineschool.no

 

Les mer om Oslo Wine School vinkurs program

Flere vinkurs blir lagt ut fortløpende, gjerne besøke vår nettsiden for mer informasjon

Les mer
 

Oslo Wine School

The Tasting Room by Oslo Wine School, Elisenbergveien 10 , 0265 OSLO
E-post: kurs@oslowineschool.no
Tlf: +4797254349

Du mottar denne e-posten fordi du er påmeldt vår e-postliste.
Dine opplysninger   |   Avmelding   |   Åpne i nettleser